A folyamatos tanulás hasznos!
Amiért
törődnünk kell az étrendükkel!
Az evés valójában nem csupán szükséglet,
hanem az élet egyik legfőbb élvezetei közé tartozik. Ha valaki minden nap eszik
húst, vagy gyakran többször is egy nap, és pl. reggelire tejet, tojást, vastagon
megvajazott kenyeret, valamint kolbászt vagy szalonnát eszik, sok
hasábburgonyát, esetleg még tejföllel meglocsolva, és sok édességet, mit
eredményezhet ez? Vajon ennek az étrendnek rosszabb hatása is lehet, mely lassan
elvezet a szívrohamhoz?
Hogyan vezetnek sok embernél szívbetegséghez
bizonyos ételek? Mit tartalmaznak, ami veszélyt jelent? Mielőtt ezekről a
kérdésekről beszélnénk, vegyük szemügyre közelebbről azokat az egészségi
kockázatokat, amelyeket a túlsúly okoz.
„Bár a legtöbb ember azt hiszi,
hogy az elhízottság csak a külső megjelenésben okoz problémát, ez valójában
komoly betegség.” Egyre több ember van kitéve a cukorbetegség, a magas
vérnyomás, az agyérkatasztrófa, a szívbetegség, sőt még a rák néhány formája
kockázatának is.”
Azoknak az embereknek szinte a fele, akik
szívbetegségben fognak meghalni, még csak a tudatában sincs, hogy ilyen
betegsége van.
Alapjában vége a túl sok telített zsír fogyasztása a szív- és
koszorúér megbetegedés kockázatához járult hozzá.
A japán férfiaknak,
akiknél az elfogyasztott kalóriáknak csupán 5%-a telített zsír, alacsony a vér
koleszterinszintje. A finn férfiaknál hatszor nagyobb a szívroham aránya, mint a
japán férfiaknál.
A koleszterinről már biztosan hallottak?
Van jó és
rossz koleszterin, a HDL és LDL. Ha túl sok LDL van a vérben, ez annak
lehetőségét növeli, hogy az artériafalán plakkok keletkeznek. Amikor ez
megtörténik, az artériák beszűkülnek, és az ezeken áthaladó, oxigént szállító
vér mennyisége csökken.
Ezt az állapotot érelmeszesedésnek nevezzük. A
folyamat lassú és észrevétlen, évtizedek telnek el, míg nyilvánvalóvá válnak az
észlelhető tünetek. Az egyik tünet az angina pectoris, vagy mellkasi fájdalom,
olyan, mint amit Joe is tapasztalt.
Amikor a koszorúér artériája gyakran
egy vérrög által teljesen elzáródik, a szívnek az a része, amely ebből az
artériából kapja a vért, elhal. A következmény egy hirtelen, gyakran halálos
kimenetelű szívinfarktus — ismertebb nevén szívroham.
Még ha csupán részben
záródik is el a koszorúér artériája, már az is a szív szövetének elhalásához
vezethet, melyet talán nem mutat kifejezett fizikai rosszullét. A test más
részein bekövetkező artériaelzáródás agyérkatasztrófát, a láb üszkösödését, sőt
még a vese működésének leállását is okozhatja.
A koleszterin az állati
eredetű ételek természetes része. A hús, tojás, hal, baromfi és a tejtermékek
egyaránt tartalmaznak koleszterint. Ezzel szemben a növényű eredetű táplálékok
koleszterin mentesek.
A test a számára szükséges összes koleszterint
előállítja, így a táplálékkal elfogyasztott koleszterin már felesleges.
A test számára szükséges zsírt ki lehet elégíteni, ha zöldségeket,
babféléket, gabonaféléket és gyümölcsöt eszünk. Így ha minimálisra csökkentjük a
telített zsírok felvételét, ez még nem fogja megfosztani a testet a szükséges
tápanyagoktól.
A jó étrend jó egészséghez vezethet, és még a rossz étrend
sok rossz hatását is megváltoztathatja. Bár napjainkban az orvosokat a
betegségek kezelésére képezik, egy orvos a következőket mondta: „Az egészség
furcsa módon nem a mi területünk. Az egészség minden egyes személy saját
felelőssége.”
Milyen kiigazításokat tehetünk az étrendünkben? Hogyan
vállalhatjuk a felelősséget az egészségünkért, és mi módon ehetünk úgy, hogy az
lehetőleg javítsa az egészségünket?
A Mezőgazdasági Minisztérium
négyszintű élelmiszer-piramis használatát javasolja.
A piramis alján
vannak az összetett szénhidrátok — ez gabonafélékből készült táplálékokat
tartalmaz, mint például a kenyér, kukoricapehely, rizs és tészta. Ezek a
táplálékok az alapjai az egészséges étrendnek.
A második szinten két
egyenrangú rész van: az egyik a zöldségek, a másik pedig a gyümölcsök. Ezek a
táplálékok is összetett szénhidrátok. Mindennapi étrended legnagyobb részét
ebből a három élelmiszercsoportból kellene kiválasztanod.
A harmadik
szintnek két kisebb része van. Az egyik rész olyan élelmiszereket tartalmaz,
mint a tej, a joghurt és a sajt; a másik pedig húst, baromfit, halat,
szárazbabot, tojást és dióféléket foglal magában. Ezekből a csoportokból csak
mértékletesen szabad fogyasztani.
Miért? Mert ezek közül az élelmiszerek
közül a legtöbb koleszterinben és telített zsírban gazdag, mely növelheti a
koszorúér-betegség és a rák kockázatát.
Végül a piramis csúcsán van egy kis
rész, amely zsírokat, olajakat és édességeket tartalmaz. Ezek az élelmiszerek
nagyon kevés tápanyagról gondoskodnak, és takarékosan kellene fogyasztani
belőlük. A piramis aljáról kellene több élelmiszert választani, a csúcsáról
pedig kevesebbet.
Ahelyett, hogy a piramis alsó részéből mindig
ugyanazokhoz az élelmiszerekhez ragaszkodnánk, bölcs volna, ha ezekből a
részekből különböző élelmiszereket próbálnánk ki.
Ez azért jó, mert mindegyik
élelmiszernek különböző táp- és rostanyag-összetétele van. Némely zöldség és
gyümölcs például az A- és C-vitamin nagyszerű forrása, míg másokban magas a
folsav-, kalcium- és vastartalom.
Akik sok zöldséget fogyasztanak,
kevésbé vannak kitéve az elhízás, szorulás, tüdőrák kockázatának. Sokan
nassolnak, burgonyaszirmot, teasüteményt, csokoládét vagy ehhez hasonlókat. De
ezeket is inkább zöldségekkel váltunk fel, mint a répa, zeller, brokkoli.
Kommentáld!